szt.lászló szt. lászló - baja

Egészség

Védőoltások

Kötelező védőoltások az iskolában

 

 

Oltás neve

Oltás ideje

MMR újraoltás

6. osztály, szeptember hónap

dTap emlékeztető oltás

6. osztály, október hónap

Hepatitis B elleni oltás

7. osztály szeptember és március hónap

 

VÁLASZTHATÓ OLTÁS

 

Oltás neve

Oltás ideje

HPV elleni oltás

7. osztályos lányok október és április hónap

 

 

 

 

Diftéria és tetanusz elleni oltás (dTap): 6. osztályban két alkalommal kapnak védőoltást a tanulók. Október hónapban az úgynevezett dTap oltást kapják. Ez diphteria (torokgyík) és tetanusz ellen nyújt védettséget. Ilyen komponensű oltást gyermekeink már több alkalommal kaptak, ez az oltás az immunrendszer memóriájának emlékeztetésére szolgál. Az oltást a felkar izomzatába kapják.

Az oltás után helyi fájdalom, duzzanat, illetve enyhe láz, hőemelkedés fordulhat elő főleg az esti, délutáni órákban. Ezért azt szokták javasolni, hogy a gyermek az oltás napján ne tornázzon, ne ússzon. A felkar fájdalmát otthon vizes ruhával, illetve a lázat lázcsillapító adásával lehet csillapítani.

MMR újraoltás : Szeptemberben kerül sor a beadására. Ez a mumpsz és morbilli (kanyaró) és rubeola (rózsahimlő) ellen nyújt védettséget. Ezt az oltást a felkar bőre alá kapják, így sokkal kevesebb fájdalommal, helyi reakcióval jár általában. A tünetek az oltás beadását követő 7-10 nap múlva jelentkezhetnek, mint hőemelkedés, esetleg láz, apró pontszerű kiütések főleg a nyakon és a törzs felső részén, a nyakon nyirokcsomó megnagyobbodás léphet fel.

 

Hepatitis B elleni oltás :7. osztályban az Engerix-B nevű oltást kapják a tanulók.

Ez a fertőző májgyulladás B típusa ellen nyújt védelmet. Az oltást szeptemberben és márciusban kapják meg a gyerekek. A B típusú hepatitis vírus ellen adott oltóanyagot is a felkar-izomzatba kapják a gyerekek. Ugyanúgy láz, helyi duzzanat, fájdalom alakulhat ki az oltás napján, mint a dTap oltás kapcsán.

HPV elleni oltás: A humán papillomavírus bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Az oltási programhoz az állam a kétkomponensű, a méhnyakrák megelőzését szolgáló Cervarix oltóanyagot biztosítja.

Mellékhatásként levertség, étvágytalanság, aluszékonyság, esetenként láz, valamint az oltás helyén bőrpír, fájdalom jelentkezhet.

 

Link küldés
.
Cikk nyomtatás