szt.lászló szt. lászló - baja

2021

Mesekuckó program

mesekucko_logo

A Mesekuckó 2016 nyarán született meg.

 

A program kidolgozását végző munkatársak dr. Szluha Gyuláné, Csukorné Rácz Aranka és Pallaginé Pópé Mónika. Fontos megemlítenünk Kádár Annamária és Boldizsár Ildikó pszichológusok e témában írt könyveit, amelyek szakmai segítséget nyújtottak a Mesekuckó program megszületéséhez.


A program célja a gyermekek érzelmi és szociális intelligenciájának fejlesztése a mese, valamint az élménypedagógia eszközével, illetve a közösségépítés és az agresszió csökkentése. A Mesekuckót a 2016/17-es tanévben indítottuk el az akkori első évfolyamon, heti egy órában. Mostanra mind a négy alsó tagozatos évfolyamon bevezetésre került.


A programunkban kijelölt témáink találkoznak a valós élethelyzetekkel. Az elsős gyerekek életében az első iskolai év során felmerülő problémák megoldásában a mesék, a meséket kiegészítő játékok, az a minőségi idő, amit ezzel tölthetnek, nagy segítséget jelentenek. A következő években a szociális kompetencia fejlesztését céloztuk meg. A témák ennek az elősegítéséhez kötődnek. Az osztályfőnökök a tanulócsoport aktuális állapotához szabhatják a témák feldolgozását. A mesék meghallgatását követő véleménykörökben a tanulóknak lehetőségük nyílik tapasztalataik, gondolataik és érzéseik megosztására. A gyerekek figyelmét elsősorban a mese köti le, az azt követő beszélgetés és a játék pedig segít elmélyíteni a mese élményét.


Gyertek, tartsatok velünk egy mesefoglalkozásra!

Link küldés
.
Cikk nyomtatás