szt.lászló szt. lászló - baja

2019

Német nemzetiségi pályázat

nemet_nemzetisegi_palyazat_20190303_003

Iskolánk német nemzetiségi pályázat keretében olyan eszközöket tudott beszerezni, mellyel színesebbé tehetjük a nyelvórákat.

 

A német nemzetiségi oktatás magában foglalja a német hon- és népismeret tantárgy tanítását is. A pályázat lehetőséget nyújtott arra, hogy a német hon- és népismeret tananyagot közelebb hozzuk a tanulókhoz. Most már minden tanuló hozzájuthat a Schatztruhe című tankönyvhöz az órákon, ami színes képekben mutatja be a tananyagot, sok olyan tárgyat, népviseletet találunk benne, amit ma már csak a múzeumokban, sváb parasztházakban találhatunk. A tankönyvhöz kapcsolódó munkafüzetet is beszereztük, ami nagy segítség a tanító számára, hiszen több fénymásolható kiegészítést is tartalmaz.


nemet_nemzetisegi_palyazat_20190303_001


Ezen kívül több olyan játék beszerzésére is sor került, amivel az alsó tagozaton érdekesebbé, játékosabbá tehetjük óráinkat úgy, hogy a tanulók játék közben a tananyaghoz kapcsolódó szavakat gyakorolják. Ilyen például az állathangok felismerése CD-ről, a különböző kirakók, vagy az öltöztetős játék.

A képeskönyvek feldolgozását nagyon szeretik a gyerekek, mert több kreativitást igénylő feladatot oldhatnak meg a feldolgozás során, másrészt egy rövid mese a szóbeli előadásra is lehetőséget ad.

A szótáraknak már második osztálytól nagy hasznát veszik a diákok tanórákon, illetve a délutáni tanulás során önálló feladatmegoldás közben.

A kép- és szókártyák alkalmazhatóak kezdő- és haladó csoportban egyaránt a korosztálynak és tudásszintnek megfelelően.

A tanárok számára pedig módszertani megújulást hozhatnak azok a könyvek, amikben mozgásos játékkal tanítanak nyelvtani anyagot, vagy új dalokkal ismerteti meg a nevelőt, amit a tanév különböző időszakaiban taníthat a diákoknak.


nemet_nemzetisegi_palyazat_20190303_004


Mindezen anyagok segítségével színvonalasabbá válik a nyelvoktatás, egyben segítik a nyelv megszerettetését és közelebb kerülhetnek a gyerekek a Magyarországon élő német nemzetiség kultúrájához is.


 nemet_nemzetisegi_palyazat_20190303_002

Link küldés
.
Cikk nyomtatás