szt.lászló szt. lászló - baja

2009

Karácsonyfa díszítő pályázat díjazott munkái

A pályázat díjazott munkáinak megtekintése >> (PDF, 15MB)


A karácsonyfa állítás


A karácsonyfa előzménye a pogány hagyományokban a termőág, zöldág házba vitele, illetve a ház és a ház környékének örökzöld ágakkal díszítése. A szokást ismerték a kelták, náluk aéfagyöngy, a magyal és egyéb örökzöldek játszották a főszerepet. Magyarországon a zöldág általában rozmaring ágacska, nyárfa vagy kökénybokor ága. A gerendára függesztették fel, aranyozott dióval, piros almával, mézesbábbal, szalmafigurákkal díszítették. A diónak rontást űző erőt tulajdonítottak, a gyümölcs a bőség, egészség jelképe, a szalma pedig a betlehemi jászolra emlékeztet. A karácsonyi ág később fejlődött kis fácskává, amit szintén a házba vittek, és különféle módon díszítettek. Feljegyzések szerint az első hagyományosnak mondható karácsonyfát freiburgi pékinasok állították a város kórházában a XV. században. Átvitt jelentése a hagyományosan pirossal ékesített fenyőnek az életfa, a természet évről-évre megújulása, körforgása. A fán látható girland (vagy boa!) a paradicsomi rosszra csábító kígyót jelképezi, az alma a tudás fájáról szakasztott gyümölcsre emlékeztet (ennek mintájára alakultak ki később a piros, arannyal díszített üveggömbök), a gyertyák pedig a fény, a nap, keresztény felfogás szerint Jézus szimbólumai.

A karácsonyfa-állítást német eredetű szokásnak tartják, mely a 17. században terjedt el.

A magyar népi hagyományok szerint a faállítást egy a mestergerendára felakasztott karácsonyi életfa vagy termőág előzte meg. Magyarországon először Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvoda megalapítója állított karácsonyfát 1824-ben. Hazánkban csak a 19. század második felében kezdett elterjedni a szokás. Először csak a nemesi családoknál, majd a módosabb polgári otthonokban is megjelenik az ünnep jelképe.

A karácsonyfa díszei kezdetben mindenféle örökzöld termések voltak, valamint az oly sok gyerek által nagyon is szeretett mézeskalács. Később megjelentek az üveggömbök, a színes figurák ezrei kezdték ellepni az üzletek polcait. Mára már a faállítás nemcsak hagyománnyá vált, hanem egy remek családi programmá is karácsony napján.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás