szt.lászló szt. lászló - baja

Sport

Népi gyermekjáték

1993-ban indult ez a délutáni foglalkozás „Néptánc szakkör” néven azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gyermekek mozgásigényét és játékkedvét a hagyományőrzés keretein belül aknázzuk ki és szolgáljuk. Később változott a foglalkozás neve „Népi gyermekjáték szakkör”-re, mert az évek során a mozgásos játékok átvették a szakköri óra idejének nagyobbik részét.
Napjainkban, amikor gyermekeinket játékaik a számítógéphez, szobához kötik, jogos a kérdés, hogyan lehet, kell a népi játékoknak továbbélniük, van-e helyük a gyerekek életében, megbecsüljük-e ezt a kincsünket? Gyermekeinknek természetesen meg kell adnunk minden lehetőséget nemcsak a szellemi, de a testi fejlődéshez is. Ők szeretnek versenyezni, gondolkodni, győzni; mai világunk az önmegvalósításra biztatja őket. A mi dolgunk, hogy értéket csempésszünk a „megvalósítandó” személyiségbe hagyományaink átadásával is. Igen, gyermekeink tanuljanak meg társasjátékokat és számítógépes játékokat is játszani - okos szülői ellenőrzés mellett -, de ne maradjon ki az életükből az énekes mozgás, az együttjátszás öröme sem, amit a hagyományos népi játék tud nyújtani.

Szakkörünk keddenként két csoportban nyújt erre lehetőséget a kicsiknek (1-2. osztály) és a nagyobbaknak (3-4. osztály) is. Évről évre különböző dialektusok játékait, tánclépéseit tanulhatják meg: idén bihari táncokkal, játékokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Játékos kedvüket számtalan eszközös, mozgásos, szellemi, párválasztó, soroló, kör- és sorjáték, mondóka, kiolvasó szolgálja, melyek mondása és játszása során fejlődik a ritmusérzékük, énekes kedvük, kiteljesedik szereplési vágyuk, megtanulnak szabályokat követni és megtartani, veszíteni és győzni.

Dr. Szluha Gyuláné (Anna néni)

Néptánc szakkörön rengeteg népdalt szoktunk tanulni, például:
Sáriéknál a legények kiöntötték a tejet,
Sári néni, János bácsi bosszankodott eleget,
Te-te-te te-te-te gyalázatos kutya, te
Te-te-te te-te-te gyalázatos kutya, te.
De azért táncolni is szoktunk. Már sokszor fel is léptünk . Volt olyan is, hogy
a szakkörön mindenki fellépett, és kapott egy cukrot érte.

Azért szeretek néptáncra járni, mert mindig tanulunk valami érdekeset. Táncolunk, játszunk, és énekelünk. Nagyon szeretem ezt a szakkört.

…, mert imádok táncolni, és szeretem. Anya is örül, és büszke rám.

…, mert jó tudni, hogyan mulattak, táncoltak régen az emberek.
 
Link küldés
.
Cikk nyomtatás