szt.lászló szt. lászló - baja

2020

Szakköri bemutatkozás: népi gyermekjáték

nepi_gyermekjatek_20200125_003

Népi gyermekjáték foglalkozásunkat azzal a szándékkal indítottuk, hogy a gyerekek mozgásigényét és játékkedvét a hagyományőrzés keretein belül szolgáljuk.

 

Napjainkban, amikor gyermekeinket játékaik a számítógéphez, szobához kötik, úgy gondoljuk, szükségszerű a népi játékoknak továbbélniük, mert van helyük a gyerekek életében. Kérdés az, hogy megbecsüljük-e ezt a kincsünket. Meg kívánunk adni tanulóinknak minden, a játékok által kínált lehetőséget a szellemi, a testi és a lelki fejlődésükhöz. Ők szeretnek versenyezni, gondolkodni, győzni. Feladatunk és célunk, hogy hagyományaink által is értéket vigyünk a személyiségükbe; hogy ne maradjon ki az életükből az énekes mozgás, az együttjátszás öröme, amit a hagyományos népi játék tud nyújtani. A játékokban a szerepek választásának lehetőségével, szerepjátékkal fejlesztjük a tanulók személyiségét, ezzel együtt pedig megvalósul az egyéni bánásmód elve is. Gyakorlatunk, hogy a népi gyermekjáték foglalkozásokon a gyerekek is tanítanak új mondókákat, kiszámolókat, játékokat a társaiknak. Ez segíti a közösséggé alakulást és az egymás iránti nyitottság megvalósulását a csoportban. Emellett növeli a gyerekek önbizalmát is. Felkérésre minden évben részt veszünk az intézményünk által szervezett programokon. A színpadi rendezvényekre játékfűzéssel készülünk.


Az idő haladtával tanulóink egyre jobban tudnak egymásra figyelni, egymásnak segíteni. Az együttmozgás gyakorlatából megszületik az egymáshoz alkalmazkodás rutinja is. A játékfűzések tanulása, alkotása és gyakorlása fejleszti a tanulók memóriáját és mozgásuk koordinálását. Ritmusérzékük, énekes kedvük is látványosan fejlődik. Megtanulnak szabályokat követni és megtartani, győzni és veszíteni.


A 2013-2014-es tanévtől a délutáni sportfoglalkozások mellett ez a szakkör is része lett iskolánkban a mindennapos testnevelés megvalósításának. Erre a szakkörre bárki járhat, aki kedvet érez a játékhoz. A foglalkozásaink minden tanulónk számára ingyenesen elérhetők.

 

Dr. Szluha Gyuláné

szakkörvezető


nepi_gyermekjatek_20200125_004


nepi_gyermekjatek_20200125_005


nepi_gyermekjatek_20200125_001


nepi_gyermekjatek_20200125_002

 

 

Link küldés
.
Cikk nyomtatás