szt.lászló szt. lászló - baja

2018

Iskolán kívüli tevékenységek

iskolan_kivuli201802_001

Könyvtári óra és múzeumlátogatás:

 

2018. január 25-én a 2. b osztály ellátogatott a bajai Ady Endre Városi Könyvtár gyermekrészlegébe. A rendhagyó magyar óra keretében tanulóink megismerhették a könyvtárral kapcsolatos tudnivalókat. A könyvtáros néni megmutatta a könyvtár részeit, elmondta hogyan illik itt viselkedni. Megtudtuk hogyan kell beiratkozni, s hogy a különböző korosztályoknak különböző olvasójegyeket adnak. Megtanultuk azt is hogyan csoportosítják a könyveket, hogyan tudjuk megtalálni azt, amelyikre éppen szükségünk van, és hogyan tudjuk megkülönböztetni a könyvtári könyvet a saját könyvünktől. Megmutatta nekünk a könyvtári könyvjelzőt, ami arra jó, hogy ne felejtsük el honnan vettük ki azt a könyvet, ami felkeltette a kíváncsiságunk. Végül furfangos, mesés feladattal szórakoztatta az ifjú közönséget. Az óra végén nagy volt a lelkesedés, mindenki megfogadta, hogy ide bizony hamarosan visszajön a szüleivel együtt, s maga is könyvtári taggá válik.


iskolan_kivuli201802_005


Múzeumlátogatás


2018.január 31-én délelőtt a 3.a osztály ellátogatott a Türr István Múzeumba, ahol egy rövid tárlatvezetésen és egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt farsangi témakörben.


A csillogó tekintetű gyerekeknek a foglalkozást vezető hölgy először a kiállított tárgyak mellett arról beszélt, hogy miért fontosak a múzeumok, miért kell megőrizni a régi emlékeket és mennyire jó, ha azt a ma élő emberek láthatják, megismerhetik.


Ezt követően egy kisebb terembe vezettek be minket, ahol asztalokhoz ülhettek a gyerekek. Itt beszélgettek a farsangról, arról, hogy mit is ünneplünk ilyenkor és hogyan tesszük mindezt.

A gyerekek szépen meg is fogalmazták mindezt, mikor a foglalkozás vezetője elmesélte azt is, hogy régen miként történt ennek az ünnepnek a megélése.


Régen is mulatoztak, jókat ettek, ittak a farsang alatt az emberek. Beöltöztek jelmezekbe, álarcokat húztak, de ez volt a párválasztás időszaka is.


Egy farsangi ének után megnézhették még a gyerekek a régi játékokat és két busóálarcot is.


Végül pedig mindenki elkészítette a saját farsangi álarcát, amit haza is vihetett.


Nagyon jól éreztük magunkat, sok új ismerettel gazdagodva tértünk vissza az iskolába.


iskolan_kivuli201802_002


iskolan_kivuli201802_004

Link küldés
.
Cikk nyomtatás